Selecteer een pagina

De klachten ontstaan als werknemers veel staan

Jacqueline Hendriks, bedrijfspodotherapeut

Als bedrijfspodotherapeut draai ik veel spreekuren bij bedrijven. Eén van de meest voorkomende beroepsziekte zijn klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De klachten ontstaan bij beroepen waarbij werknemers veel moeten staan en/of lopen. Bij meer dan vier uur belasting per dag neemt het risico op problemen snel toe. Ook de toenemende leeftijd en een afwijkende voetstand -en functie zorgen voor klachten.

Ervaring uit de praktijk

Mijn ervaring is dat er binnen bedrijven veel werknemers rondlopen met klachten aan het bewegingsapparaat. Tijdens het spreekuur voer ik een podotherapeutisch onderzoek uit, waarbij ik door middel van een klinisch beeld, het stellen van de juiste vragen en het inzetten van geavanceerd analyseapparatuur op zoek ga naar de oorzaak van een klacht. Deze klachten kunnen in voet of enkels, maar ook in knieën, heupen, bekken, rug en zelfs nek en schouders zitten. Ook kunnen overgewicht, een incorrecte belasting tijdens het werk en/of sporten, verkeerd schoeisel, suikerziekte, reuma (bijv. artrose) of simpelweg ouder worden tot voetklachten leiden.

 Op de werkvloer

Daarnaast houd ik extra rekening met de werkzaamheden die de werknemers uitvoeren op de werkvloer. De verschillende bewegingen zoals op de knieën zitten, staan, lopen of traplopen, zijn voorbeelden waar ik op let. Want deze kunnen allemaal van invloed zijn op klachten. Daarnaast zijn de schoenen van medewerkers van groot belang. De eigenschappen van de schoenen probeer ik zo goed mogelijk te laten matchen met de resultaten uit het onderzoek en de werkzaamheden op de werkvloer. Hierbij houd ik ook rekening met welke veiligheidsnormering de schoen dient te hebben volgens de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Wanneer uit het onderzoek blijkt dat een podotherapeutische interventie d.m.v. inlegzolen noodzakelijk is voor verbetering van klachten of ter preventie, wordt er ook rekening gehouden met het type schoen. In een aantal schoenen zal namelijk de certificering komen te vervallen, wanneer hier een inlegzool in wordt geplaatst.

Samen werken aan een gezonde stap voorwaarts

Wij kijken graag samen met u naar de beste oplossing voor uw organisatie! Om zo samen de gezondheid en productiviteit  voor uw organisatie te verhogen. Let's hunt & heal!

Hunting B.V.

Hooge Zijde 17
5626DC Eindhoven
Nederland

06 23687124

info@huntandheal.nl

www.huntandheal.nl