Let op!
Zo behoudt u de CE Certificering bij het toepassen van een op maat gemaakte zool
Veilig werken met inlegzolen
Dragen uw werknemers gecertificeerde veilligheidsschoenen? Dan is het maar de vraag of ze daarmee ook veiliger werken. Want misschien hebben ze er zelf inlegzolen in geplaatst die de beschermende werking van de schoen teniet doen. Gelukkig hebben wij hier een oplossing voor, lees snel verder!
Inlegzolen in veiligheidsschoenen
Sinds 2011 is de norm EN-ISO 20345 op dit punt namelijk gewijzigd; veiligheidsschoenen waar iemand zelf een zool instopt, zijn niet langere veilligheidsschoenen. Let wel, dit geldt ook als de schoen zelf is gecertificeerd en de zool is voorgeschreven door een gecertificeerd podotherapeut. Het gaat namelijk niet om de schoen of de zool, maar om de combinatie van die twee. Ook die moet zijn gecertificeerd.
Dat is logisch, want inlegzolen kunnen de ergonomie van schoenen veranderen. Zo verminderen ze het antistatische karakter, zodat de gebruiker niet langer is beschermd tegen elektrische schokken. Bovendien kan zo’n zool ervoor zorgen dat de medewerkers minder ruimte heeft bij zijn tenen. Daardoor raken die bij een harde klap eerder bekneld.
Moet een werkgever die inlegzolen dus maar helemaal verbieden? Dat middel is waarschijnlijk erger dan de kwaal, want ongeveer een op de 7 medewerkers kan zonder een dergelijke zool niet goed werken. Een verkeerde stand van de voeten, vooral als mensen veel staan, kan namelijk zorgen voor tal van problemen; peesontstekingen, knieklachten, pijn in de heup en rug. Bij veel organisaties zien we dat dit leidt tot een hoog ziekteverzuim. Een inlegzool kan dit voorkomen, als die ook het grootste gedeelte van de tijd wordt gedragen. En veel mensen brengen minstens veertig uur per week door op het werk.
Wat is de oplossing?
Is er dan een manier om de inlegzool voor die medewerker toch in de veiligheidsschoen te mogen leggen volgens de geldende normering? Ja dit kan, echter moet de schoen-zool combinatie dan samen worden gecertificeerd. Het resultaat is dan een ISO-gerenommeerd productiesysteem waarmee gecertificeerde zolen kunnen worden geleverd die zijn afgestemd op de veiligheidsschoenen (merk-model) waarmee het certificeringsproces is doorlopen.
De combinaties van die zolen en schoenen hebben zeven verschillende testen doorlopen – denk aan compressie- en antistatische testen – door een onafhankelijk testbureau en vervolgens de CE-certificering in de wacht gesleept. Daarmee is het aansprakelijkheidsrisico op veiligheidsschoenen afgedekt.
Er zijn heel veel merken veilligheidsschoenen die volgens deze richtlijnen werken, echter het officiële document (CE-certificaat) hebben ze nooit gehaald. Hunt&heal werkt uitsluitend samen met merken waarmee de veiligheid kan worden gegarandeerd, ook in combinatie met een op maat gemaakte inlegzool. Op dit moment kunnen wij voor de volgende merken podotherapeutische zooltjes maken: Steelblue, No risk, Emma, Elten, Lowa, Bata.
Samen werken aan een gezonde stap voorwaarts
Wij kijken graag samen met u naar de beste oplossing voor uw organisatie! Om zo samen de gezondheid en productiviteit voor uw organisatie te verhogen. Let's hunt & heal!
Hunting B.V.
Hooge Zijde 17
5626DC Eindhoven
Nederland
06 23687124